Često se trudimo da osmislimo zabavne izlete i edukativne igre za decu, a pritom zaboravljamo na one sasvim obične jednostavne igre koje su obično i najzabavnije: penjanje po drveću, hranjenje patkica, igra balonima, kuvanje u blatu, skakanje, vrtenje oko svoje ose…

Umesto da trošimo energiju, vreme i novac na aktivnosti koje našoj deci i nisu preterano zanimljive, uvek možemo pitati male šefove koju bi aktivnost odabrali za taj dan. Ne brinite, od malih ljudi ćemo uvek dobiti iskren i spontan odgovor :).

Ako zastanemo i osmotrimo decu u igri na otvorenom, brzo ćemo uočiti da je penjanje po drveću instinktivna potreba za decu. Mnogi roditelji će u tome videti riskantnu aktivnost koju treba zabraniti, ali možda bi trebalo da promislimo pre ukidanja tako korisne aktivnosti. Iako penjanje donosi i rizike, prednosti penjanja po drveću su višestruke i vrlo važne za detetov razvoj.

Penjanje po drveću – odlična edukativna igra!

Deci, koja se žele penjati po drveću ili penjalicama na igralištu, treba to i omogućiti. Roditelji treba da budu u blizini i paze, ali nije dobro previše da asistiraju malim penjačima i tako onemoguće njihovo samostalno učenje. Deca se obično penju samo do visine do koje se sami osećaju sigurno.

Zašto je penjanje tako korisno za decu?

  • Deca će se u različitim fazama razvoja popeti na različite visine, te će se vešto spustiti dole, nakon što upoznaju sopstvene granice. Ta lična procena rizika i samoprocena su vitalne veštine koje deca treba da razviju. Penjanje uz roditeljski nadzor je izvrsna prilika da ih razvijaju na siguran način.
  • Osim toga, penjanje je odlično za razvoj mišića koji će pri polasku u školu postati aktivni u pisanju. Često mislimo da deca moraju da provedu puno vremena u iscrtavanju slova i reči, alu zapravo je penjanje po drveću uspešniji  (i puno zabavniji :)) način jačanja mišića i razvijanja grube i fine motorike koja je potrebna da bi jednog dana uhvatili olovku u male ručice i prionuli na školske zadatke.
  • Penjenje po drveću je i odlična vežba rešavanja problema. Promatrajte dete kako se penje po drveću i videćete kako pažljivo bira koju će sledeću granu da dohvati. Moraju da procene rizik oslanjanja težine na pojedine grane i procene koja će im sledeća grana biti u dohvatu. Drvo je zapravo prava mozgalica i težak lavirint koji treba proći.
  • Penjanje gradi i samopouzdanje jer deca doživljavaju trenutno zadovoljstvo i osećaj postignuća kad vide koliko su se visoko popeli ili kad pređu težak deo i svladaju sopstvene strahove. Zadati ciljevi su ciljevi koje postavljaju sami sebi i zato su posebno ponosni kad ih ostvare.
  • Istovremeno, penjanje razvija i fleksibilnost, ravnotežu, koordinaciju i fizičku izdržljivost.

Penjanje preporučuje i Mensa NTC sustav učenja:
“U prirodi je deteta do sedme godine, pa i kasnije, da skače, da se penje, provlači, vrti i prevrće, da ispituje ravnotežu kroz granične položaje. Samo što su nekad deca to radila u prirodi, a danas skaču po foteljama i penju se po policama umesto po drveću.” – dr. Ranko Rajović

A šta kada gledate malog penjača sa zemlje?

Roditeljima nikako nije lako da gledaju i prate avanture malih penjača. Stajati na zemlji i gledati male penjače kako se veru u vis, svakako je jedan od psihički najtežih poslova. Kad je moja princeza prvi puta otkrila čari penjanja po penjalici na igralištu, bila je oduševljena. I ja sam bila srećna zbog njenog oduševljenja sve dok se polako penjala i nije prelazila preko visine moje glave. Nisam joj asistirala, ali sam celo vreme držala raširene ruke iza nje. Ali mala šmizla je ubrzo napredovala uz osmeh na licu i krenula da se penje i iznad visine moje glave. U prvi mah mi je došlo da je povučem za pelenu natrag, ali nisam to učinila. Pustila sam je i do visine do koje ju više nisam mogla dohvatiti. Stajala sam dole s raširenih ruku s izoštrenim refleksima, čak sam i supruga zvala u pomoć da zajedno širimo ruke ispod penjalice.

Shvatila sam da male penjače moramo pustiti u njhove životne avanture tako da im darujemo svoje poverenje, ali i dalje ćemo uvek biti tu negdje…na zemlji s raširenim rukama.

Izvor: http://www.detinjarije.com/penjanje-po-drvecu-nije-samo-majmunisanje/