Резултат слика за autumn kids playingVrlo je neobično kako nakon vrlo društvenog leta preko nedelje odjednom nema gotovo više nikoga napolju. Parkići tonu u sivilo vremena, ljudi se sada ipak nešto malo više šetaju, ali – zašto je dečja igra stala samo zato što je napolju veme za jaknu?

Nemojte to dozvoliti i sa svojim klincima uvek provedite bar sat vremena napolju, a evo i zbog čega…

1. Jesenji imunitet

Pedijatri i svi zdravstveni radnici uglas će istaći sve blagodeti boravka na svežem vazduhu – kretanje napolju detetu omogućuje da se nadiše svežeg vazduha koji će povoljno uticati na njegove disajne puteve (nosići se brže odčepe, sluznica se ne isušuje kao u toplom, suvom vazduhu što dovodi do zgušnjavanja sluzi… ), bolje im radi krvotok i celi nervni sistem, a o blagodetima aktivnosti i umora da i ne govorimo.

I sam kašalj brže će se smiriti ukoliko dete u pluća unosi svež, a ne suv, ustajali vazduh, a ukoliko tom prilikom date detetu da se malo poigra, da dotakne tlo, skuplja jesenske plodove s poda (orahe, kestene), razbacuje lišće, jer i sva ta spoljna prljavština u sebi ima čitav niz dobrih bakterija (mikrobakterija iz tla i vazduha) koje takođe utiču na  podizanje detetovog imuniteta, odnosno stvaranje otpora na brojne bolesti (alergije, dijabetes, multipla skleroza, crevne bolesti …).

Резултат слика за autumn kids2. Razvija im se vid

Zapitajte se zašto je sve više i više dece kratkovido? Istraživanja su pokazala da je jedan od ključnih uzročnika oštećenja vida na daljinu taj što deca sve više i više vremena provode u zatvorenom prostoru pod veštačkim svetlima. Dnevno svetlo pomaže u razvoju vida tako da oči održavaju pravilan razmak između sočiva i mrežnjače, koja čuva vid u fokusu. A fokus je napolju ipak malo različitiji nego u zatvorenom prostoru.

3. Doza vitamina D

Deca bilo kog uzrasta – kao i adolescenti i odrasli – često ne dobijaju dovoljno vitamina D koji pomaže telu da apsorbira kalcijum, kako bi se sprečile bolesti kostiju, dijabetes i bolesti srca. Mleko je takođe izvor, ali sunčeva svetlost je doslovno najbolji lek. Lekari često podstiču decu da se igraju napolju, na suncu – a to što je hladno ne znači da je sunce manje bogato tim potrebnim vitaminom.

4. Zdravije navike spavanja

Ako vaša deca baš i nemaju neku rutinu spavanja možda je to zato što je njihov „unutrašnji“ sat, njihov dnevni ritam – ugašen. Takvi prirodni ritmovi povezani su sa suncem, a ukoliko dete nije prečesto napolju njegov organizam jednostavno ne reaguje dovoljno dobro na sučev podražaj i dnevni ritam svakoga dana. Istraživanja su pokazala da ranojutarnje izlaganje suncu posebno može pomoći sinhronizaciji ciklusa spavanja kod deteta i uopšte njegovog boljeg dnevnog ritma.

5. Svežeg vazduha na pretek

Možda vi mislite da je vazduh napolju ionako previše zagađen, ali ne znate da je vazduh u zatvorenom prostoru minimalno tri do pet puta zagađeniji. Prema američkoj Agenciji za zaštitu okoline, vazduh izmeren u zatvorenom prostoru uvek je štetniji od spoljnog, a ovaj podatak od tri do pet puta zagađeniji zaista je minimum, jer se neretko nakon merenja otkriva i čak 100 puta zagađeniji vazduh kojeg deca udišu dok ih vi ne puštate napolje.Резултат слика за autumn kids

6. Drži ih uspravnijima

Deca kod kuće u većini slučajeva sede – sede dosta i u vrtiću, pa onda popodne opet dosta sede pre nego što legnu.

Boravkom napolju, na širokim otvorenim površinama omogućuje im da pravilno razvijaju svoju muskulaturu, ali i mnoge druge stvari – pomažu održavanju dobre gustoće kostiju, imaju normalan krvni pritisak i uopšte rizik kraćeg životnog veka.
Deca su sklonija stajanju i tome da se kreću se na otvorenom, a studije pokazuju da čak i prilikom obavljanja istih poslova, dečja su tela
puno mobilnija, kada su ti zadaci izvršavaju van kuće.

7. Poboljšava im se pažnja

Ovo nije definitivno dokazano, ali nekoliko je studija pokazalo da spoljni podražaji pomažu umanjenju simptoma ADHD-a. Svakodnevna šetnja, pa makar i kratka, kroz zeleni krajolik pomaže smirivanju, te bi svakako trebalo da utiče i na hiperaktivnu decu. U stvari, jedan takav eksperiment koji je sproveo National Institutes of Health pokazao je da, kao i s igrama napolju, deca napolju obraćaju puno više pažnje na detalje nego unutra.

8. Smanjuje se stres

Slično kao i s pozitivnim učincima igre i raspone pažnje, gledajući zelene površine u svakom čoveku pomaže da smanji nivo stresa, pa tako i kod dece. Istraživanja su pokazala da nervozni životni događaji uzrokuju manje psihološke poremećaje kada su deca okružena uslovima prirode.

I baš zbog svega ovoga izađite svaki dan. Barem sat vremena.

 

Izvor: http://www.detinjarije.com/jesen-van-kuce-8-razloga-da-malisane-izvedete-u-prirodu/